top of page

WINNAAR STICHTINGSPRIJS BRUYNSERAEDE-DE WITTE

WINNAAR "INTERIOR ARCHITECTURE" GLOBAL DESIGN GRADUATE SHOW ARTSTHREAD & GUCCI

 

Dit project ligt zeer nauw aan het hart voor mij. Na alles wat ik geleerd heb uit mijn Erasmus, was ik blij nog een laatste ode te brengen aan dit prachtige avontuur.

eesti

Laten we beginnen bij het begin; 23 augustus 2021 Brussel - Tallinn

40 km van Tallinn, een verlaten Sovjet werkgevangenis midden in de natuur

A3_kleur_boek_Pagina_06_Afbeelding_0001.jpg

Een parasitair blauw leven dat de donkere geschiedenis van Estland overneemt.

Het gevoel dat je krijgt op de site is onbeschrijfelijk. Het landschap op de site is overweldigend: het water, de bergen, de her en der uitstekende gebouwen... Informatie vinden over wat hier precies gebeurd was, was niet zo evident. Alle documenten waren in het Ests gedocumenteerd, via vrienden in Estland kon ik me een beeld scheppen. 

Toen ik in de winter maanden terug keerde voor opmetingen, drong de heftigheid ervan tot me door. Alles was besneeuwd en oogde kil en stil. Opeens kwam de geschiedenis bijna letterlijk bovendrijven. Die ervaring inspireerde mij enorm. 

Ik probeerde een nieuw leven te creëren die doorheen de zware fundamenten van de gevangenis loopt. Een ingenieus trappensysteem die heel fragiel beweegt door de openingen. Net zoals ik heb ervaren tijdens mijn Erasmus, is het land in opkomst. Op die manier wou ik het “nieuw leven” niet laten raken aan de zware muren die symboliseren als donkere geschiedenis. Een land kan niet worden heropgebouwd zonder in contact te komen met verleden. Met deze gedachte in het achterhoofd, ontwierp ik het circulair pad met miniem contact met het hoofdgebouw. Alleen wegens constructieredenen, raken de twee elkaar aan. Zo bleef er marge tussen heden en verleden. 


Doorheen de wandeling ervaar je de omgeving vanuit verschillende perspectieven. In 9 onderdelen van de promenade krijg je telkens een nieuwe beleving, nieuwe indrukken en prikkels. Tijdens het ontwerpen hield ik rekening met welke kijkrichting de bezoekers zouden krijgen. Het heeft een dankbare omgeving; de kalksteenrots die verwezelijkt is door graafarbeid, het woongedeelte van de gevangenis, het indrukwekkend meer en bovendien Estlands schoonheid: de natuur. Een ander stuk loop je dan weer langs de buitenmuur, maar met een benauwde speling. Elk viewplatform heeft een puntige vorm, om een zwevend gevoel te creëren met de zware massa achter zich. Ook binnenin is er mogelijkheid om de grootsheid te ervaren. Zo wou ik de bezoekers op een bijzondere manier doorheen het pand leiden. 

De kleurkeuze heeft ook een emotionele achtergrond. De vlag van Estland bestaat uit de kleuren blauw, zwart en wit. Blauw staat voor de loyaliteit, zwart voor de geschiedenis en wit voor de hoop. Ik heb voor blauw gekozen omdat dit het beste past volgens de betekenis gecombineerd met mijn ervaring toen ik er verbleef. De vlag is heel belangrijk voor hen, je ziet ze dan ook overal in het land hangen. Ze zijn er dan ook heel fier op. Met geluk kon ik de vlag ook in het echt bewonderen via de natuur. In de winter was de lucht klaarblauw, waren de bomen killig zwart en lag er een prachtig wit sneeuwtapijt. 

A2_kleur_hoofdrender.png
A1_kleur_1-9_Pagina_1.jpg
A3_kleur_boek_Pagina_17.png
A1_kleur_1-9_Pagina_2.jpg
A3_kleur_boek_Pagina_19.png
A1_kleur_1-9_Pagina_3.jpg
A1_kleur_1-9_Pagina_4.jpg
A1_kleur_1-9_Pagina_5.jpg
A1_kleur_1-9_Pagina_6.jpg
A3_kleur_boek_Pagina_27.png
A1_kleur_1-9_Pagina_7.jpg
A1_kleur_1-9_Pagina_8.jpg
A1_kleur_1-9_Pagina_9.jpg
A3_kleur_boek_Pagina_33.png
A3_kleur_boek_Pagina_31.png
bottom of page